Vaje za hrbtenico, hrbet, križ

Vsakodnevno sedenje z leti povzroči vse ohlapnejše hrbtne mišice. Če k temu prištejemo še pomanjkanje telesne aktivnosti, so težave s hrbtenico kmalu del našega vsakdana.

Vaje za hrbet kot preventiva

Vaje za hrbtenico lahko služijo kot del preventivnega programa, lahko pa tudi pomagajo omiliti ali popolnoma odpraviti že nastale težave s hrbtenico. Vaj se lotite postopoma, brez naprezanja in predvsem redno. Vse vaje izvajajte počasi, brez hitrih in nepredvidljivih gibov. Sami preizkusite, kje so so vaše meje in katere vaj vam tudi v resnici prinašajo napredek.
 

Z vajami za hrbet boste:

okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo
razgibali sklepe hrbtenice in okončin
z vajami se boste naučili vzravnane in pravilne drže

 

Postopnost in rednost izvajanja vaj 

Vaj se lotite postopoma, brez naprezanja in predvsem redno. Vse vaje izvajajte počasi, brez hitrih in nepredvidljivih gibov. Sami preizkusite, kje so so vaše meje in katere vaj vam tudi v resnici prinašajo napredek. Zelo pomembno pri samih vajah je tudi dihanje. Pri pravilnem dihanju ne smejo biti napete trebušne mišice. Vdihnite pred dvigom bremena ter nato dih zadržite.

Le tako boste dosegli željen napredek. Te vaje bodo okrepila vaše hrbtne in trebušne mišice. Če so bolečine v križu vzrok degeneracije diska, je potrebno poiskati pomoč pri zdravniku.

 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica