Išijas

Išijas je bolečina v predelu hrbta - kolka, ki izhaja iz ledvene hrbtenice in se nadaljuje v eno izmed spodnjih okončin (nog) preko živca imenovanega išias. Včasih se ta bolečina razširi čisto do stopala.

Išijas - hernija diska

Išijas je v dveh tretjinah primerov posledica hernije diska, ki stiska eno od dveh korenin kolčnega živca. Običajno je ena od poškodovanih ploščic v degenerativni fazi, tam se tudi največkrat pojavi hernija. Bolečina pri išiasu je vzrok vnetja živčne korenine in ne zgolj zaradi neposrednega pritiska na živčni korenini L5 in S1. Pri osnovni diagnozi išijasa je potrebno določiti, katera od korenin (L5 ali S1) je napadena.

 

Vzroki za išias

Bolečina pri išiasu ponavadi pride nenadoma in sunkovito in je ponavadi posledica napačno izvedenega giba. Lahko pa se pojavi čisto brez pravega vzroka. Bolečina v hrbtu se lahko pojavi v različnih stopnjah. Lahko je zmerna in se okrepi le ob naporu, lahko pa je silovita in zelo boleča.

 

Kdaj se pojavi išias? 

Najpogostejša oblika išiasa med 25. in 40. letom starosti je hernija diska. Druge oblike išijasa se ponavadi pojavijo po 60. letu starosti. Ponavadi se bolečina pojavi šele po določenem času hoje - šepanje. V tem primeru gre za zožitev ledvenega kanala, ki draži išiasno korenino. Zožitev kanalov povzroči artroza sklepov ledvene hrbtenice.

 

Kako odkrijemo išijas? 

Osnovne preiskave zajemajo rentgenski posnetek hrbtenice in medenice. Rentgenski posnetek lahko pokaže zožitev medvretenčnega prostora ali zevanje ploščice. S pomočjo posnetka lahko ocenimo resnost artroznega obolenja. Hernije diska ne moremo opaziti na rentgenskih posnetkih. Pri išiasu, ki traja dva meseca ali več, je potrebna računalniška tomografija ali magnetna resnonanca.

 

  Tiskalniku prijazno

 

 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet